Vio és pár gondolat

Lányunk keresztanyjának, Szilvinek friss interjúja Müller Péterrel, nagyon értékes gondolatok:

„Érett lelkű férfi tiszteli a nőjét!” 

„Az egyedül élés nem mindig baj, és nem jelent szeretetlenséget.” 

Müller Péter író

„Az igazi szeretet szabadságot ad!”

Miért olyan értetlen a másik nem? Miért boldogulunk ilyen nehezen egymással? Müller Péter hatvan éve szereti a feleségét. Ő biztosan tudja, hogy tartható fenn egy jó párkapcsolat.

- Elárulná a titkot?

- Az én feleségem királynő. Nem királyné, a férje jogán, hanem saját jogon. Egy királynővel nem könnyű együtt élni, mert önmagában is egész ember, és tudja, mit akar. Az eszményi párkapcsolat két önmagára ébredt, érett személyiségű ember találkozása. Az ősi kínaiak szerint a kertjük határos, mindketten elmennek a kerítésig, és ott megfogják egymás kezét. De nem szabad a másikat berántani magamhoz, vagy átszédülni az ő kertjébe, mert megbillen a kapcsolat. Ennek az egyensúlynak a fenntartásában van a titok. 

- Akkor mi a helyzet azokkal a romantikus mondatokkal, hogy „én a tiéd, te az enyém”?

- A szerelem könnyen összetéveszthető a birtoklási vággyal. Ám abban a pillanatban, mikor a másik az „enyém lesz”, és feladja önmagát, már nem az az ember, akibe beleszerettem. Nehezen értjük manapság: az igazi szeretet szabadságot ad. 

- Mit rontunk el mi, nők? Sok királynőt is ismerek, aki nem találja a királyát, és egyedül marad.

- A nők forradalmát éljük. Régen se volt boldog minden házasság, de a nők egy életen át tűrtek. Ma már sokan nem törődnek bele a kizsákmányolásba, és úgy gondolják, jobb egyedül, mint engedelmes rabszolgaként élni. Nagy lépés ez. Az egyedül élés nem mindig baj, és nem jelent szeretetlenséget, bár kétségkívül az az ideális, ha egy igazi nő és egy igazi férfi egymásra talál.

- Szóval ön úgy gondolja, nem megértésre és türelemre kell inteni a nőket, hanem örülni a lázadásuknak?

- Konkrét kapcsolatokban lehet, hogy a türelem csodákra képes. De ha egyetemesen vizsgáljuk, mi a harc oka, a férfiak felelőssége vitathatatlan. Férfiuralom volt és van. Évezredeken át elnyomták a nőket, ez az oka annak, hogy a világ az apokalipszis küszöbére sodródott. Reményt a nők egyre erősödő forradalma adhat, az, hogy a szeretet, az együttműködés felülkerekedik a hideg, számító, érzelemmentes, racionális világon. Szeretet nélkül az élet maga a halál.

- Kemény szavak. Nem tart férfitársai haragjától?

- Nem. Fura dolgot mondok: sokan megértéssel olvassák a műveimet. Érett lelkű férfi felelősséget érez a világért, és tiszteli a nőjét. Tudják, hogy a férfiközpontú társadalmunkban mélyen gyökerező előítéletek működnek, amelyeket a vallás is táplál. De a női egyenjogúságot hirdető, materialista rendszer is csak látszólag biztosított a nőknek jogokat.

- Sokan épp a hagyományos szerepek felbomlásában látják a konfliktusok okát, és úgy vélik, a nőknek vissza kellene találniuk a családi tűzhelyhez.

- Ez a konfliktus nem arról szól, ki mosogat, hanem arról, képesek vagyunk-e a nőt szuverén egyéniségként elismerni, szakítva az előítéletekkel. Magyarország e tekintetben mérhetetlenül elmaradott. 

- Hogyan neveljük a gyerekeinket, hogy boldog kapcsolatban éljenek?

- Az öntudatos, önmagára ébredt asszonyból lesz jó anya, és a párját ilyennek elfogadó férfiből jó apa. Az a nő, aki életének értelmét csakis a gyermekeiben látja, nem jó anya, mert túlságosan csimpaszkodik beléjük. Vannak nők, akik a férjüket is gyermekként kezelik, belefojtva őt a szeretetükbe. Fiúgyermekükből pedig öntudatlan, szabad életre képtelen felnőttet nevelnek. Az ilyen anyák rosszul szeretnek.

- A nő ellátja a családját, viszi a gyerekeket, rohan a munkahelyére, bevásárol, vacsorát készít… Mikor van ideje önmagára ébredni?

- A nagymamám öt gyereket nevelt, és fiatalon eltemette a férjét, háztartást vezetett, dolgozott, mégis megtalálta önmagát. Amit elmondtam, tőle tanultam. Az édesanyám is ilyen volt: mint a búgócsiga; önmaga tengelyén forgott, lelke szép, derűs zenét adott, és soha sem borult föl. Sok ilyen nő él közöttünk. Becsüljük meg őket!

- Milyen tanácsot ad, ha az emberek párkapcsolati gondjaikra panaszkodnak?

- Receptet senki életéhez nem adhatok. Minden eset más. Erről szól a Jóskönyvem: ahány kérdés, annyi válasz. Hallottam csodákról és különleges fordulatokról is, ezért azt mondom: semmi sem lehetetlen. Ha általánosságban kellene tanácsot adnom, a férfiaknak azt javasolnám, amit az Úristen Ádámnak Az ember tragédiájában, s ami gyakran bevált nekem is: „Hallgass a feleségedre, mert ő jobban hall engem, mint te!” 

II. János Pál pápa mondta a nőkről

„Beidegződésekkel átszőtt történelem örökösei vagyunk, mely minden korban és mindenütt megnehezítette a nő útját, akinek méltóságát félreismerték, értékeit eltorzították, akit gyakran kizártak, sőt rabszolgává tettek. Ez akadályozta abban, hogy valóban önmaga legyen, az egész emberiséget pedig megfosztotta az igazi lelki gazdagságtól…”


Hála a nőknek, 1955

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések