Az egyik legszebb madár a vetési varjú

Már gyermekkorom óta nagy kedvencem. Visszaemlékezve: hét éves voltam, mikor az iskolából hazafelé tartva megcsodáltam őket, szinte mindennap. Álljon itt egy mai fotó a fajról...
Pár régi madártani adat: Balaton-felvidék:
1955-1959 közt a balatonfüredi templomtoronyban költött gyöngybagoly (Tapfer). A balatonfüredi hajógyár mögötti réten odvas fűzfákban 1955-1972 közt rendszeresen költött kuvik (Tapfer). Az Aszófői-réten 1969 nyarán költési időben látott réti fülesbaglyot Tapfer. 1931. március 2. és április 1. között Entz látott hajnalmadarat a tihanyi Biológiai Kutató Intézet falán. Tapfer 1955 májusában Balatonfüred felett a Tamás-hegy karsztos részének sziklahasadékában találta fészkét a kövirigónak és a présházak körül is megfigyelte. A kerti rozsdafarkút Balatonfüreden Tapfer találta fészkelve a parti sétányon 1957-ben, ritkábban költ szerinte a kertekben. Az ugartyúk Tapfer megfigyelései alapján 1944-1972 közötti időben költött a Szentkirályszabadja-Litér-Papkeszi közötti kopáros fennsíkon.1955. júniusában a Koloska-völgy szikláin figyelt meg egy kirepült kerecsensólyom családod Tapfer.
Keleti-Bakony:
A kövirigó Bodajk belterületén a negyvenes évek végén állandóan és rendszeresen mutatkozott: sikerült megfigyelnem fészkelését több ízben a romos lakatlan kastély falában, valamint a katolikus templom árkádsoraiban, a tetőpárkány zúgaiban. (Tapfer) Egyes köves fennsíkokon (Bodajk, Keselő-hegy környéke, az Öreg-Futóné platója) rendszeresen mutatkozik a kövirigó. (Tapfer) Csór fölött, valamit Csór és Iszkaszentgyörgy között a nagykiterjedésű kopár, köves dombtetőkön 2-3 évtizeddel ezelőtt (írta 1966-ban Tapfer) elég gyakori madár volt az ugrtyúk (Máté). A negyvenes évek vége óta már csak nagyon ritkán hallom innen. (Tapfer) Igen ritka fészkelő a Burok-völgy bükköseiben a kis légykapó. (Farkas Tibor adata)

Megjegyzések

  1. Ebben is nagyon egyetértünk! Szintén gyerekkorom óta kedvelem őket, főleg télen, a fehér havon.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Cecilia! Igen a havas tájon még szebbek! Üdv., Gábor

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések