Élménytár vélemények közül

Köszönjük szépen az első véleményt könyvünkről:

Kedves Gábor!

Még csak a Bükköt kezdem este (206. old), de nem tudom tovább magamban tartani a gondolataimat. Nem hittem volna, hogy ez a könyv számomra az elmúlt harminc évtized egyik legmeghatározóbb olvasmánya lesz. Ehhez ugyan az is hozzájárult, hogy olvasnivalóim túlnyomó többségét vagy a száraz, nem kimondottan szórakoztatás céljából íródott szakirodalom, vagy pedig a könnyű bestsellerek teszik ki. (Ezek alól talán Németh Géza geográfus írásai a kivételek.)
Az Élménytár számomra is valódi élmény-tár, vizuális és irodalmi síkon egyaránt. Szöveg és fotó szerves egységet képez, most mégis különválasztom őket, mert két külön személy, egyéniség az alkotójuk.
Fotóidat a Facebookról (is) már elég jól ismerem, egyre inkább „képben vagyok” munkáidat, stílusodat, művészetedet illetően. Rengeteget tanultam Tőled, felvételeidből, még így, közelebb a hatvanhoz is, és nem szégyellem, hanem köszönöm! Eddig azt hittem, elég jól ismerem a hazai élővilágot, mitagadás, rádöbbentem, hogy talán egy ezrelékét, vagy még annyit se’…..! De nem bánom, ha ilyen pompás alkotásoktól, autentikus alkotóktól gyarapodhat bio-winchesterem.  Ami frusztrál, hogy ösztönösen megnyitnám „új lapon” a fotóidat, s kinagyítanám, hogy a legapróbb szőrszálakat, tollcsévéket, pupillákat is szemügyre vehessem – ez a papír alapú információhordozóknál nem működik…. De így is átjön az a „pandora”-i gazdagság, a Kárpát-medence még ma is elképzelhetetlen (és sajnos rohamosan fogyatkozó) biodiverzitása, az élet megannyi apró csodája, sokszínűsége, pompája. Ha engem, a természetben negyven éve kúszó-mászó biológiatanárt ennyire elbűvöl, mit szól hozzá egy laikus, aki a pitypangon meg a csalánon kívül mást nem nagyon ismer?
Alkotótársadról, Molnár Péter Pálról nem is hallottam. Aztán elkezdtem az olvasást, és az első soroktól magával ragadott egyéni stílusa, humora, és hozzád hasonlóan a természet iránti alázata, tisztelete, szeretete, s nem utolsósorban ismerete. Olyan könnyed, és szellemes a kifejezésmódja, olyan elementáris erejű, de diszkrét köntösbe csomagolt humorral ír, hogy oldalanként szakadok …..! Mindemellett olyan baromi mély igazságokat fogalmaz meg, amik itt bizseregtek bennem eddig is, de valahogy nem öntődtek szavakba. S most szembesülve velük, érzem, mennyire egyetértek a szerzővel (a Pétert vagy Pált használja inkább?) , mennyire azonosulok gondolataival, életfelfogásával. Látszólag egy bohém pasi, de őrült mélységekbe és magasságokba tud repíteni.
Összefoglalva: zseniálisak vagytok! Elvarázsoltatok! Gratula, hatalmas impulzus a könyv (dehogy könyv….. ez nem adja vissza….) , inkább Élménybomba, s olyan mű, amit akárhányszor el tudok-fogok-akarok olvasni….!

Zátonyi Szilárd



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések